jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay

Jótékonysági vásár és csomagok gyűjtése Debrecenben

Időpontok:

2017.november –december 12-13.
2018. november- december 11-12.

 

Cél, és annak megvalósulása: A projekt során két alkalommal szervezünk ajándékgyűjtést a moldvai magyar csángó szórványban élő gyermekeknek és a Markaz környéki cigány/hátrányos helyzetű családoknak. Az akció finanszírozására jótékonysági vásárt rendezzünk önkénteseink bevonásával. Elsősorban saját eddigi kiadványainkat, s szponzorok által felajánlott terméket árusítunk. A korábbi évek tapasztalatai szintén jó kiindulóként szolgálnak jelen projektelem megvalósításában. 

A moldvai magyar szórványban élő és a magyarországi cigány/hátrányos helyzetű gyermekeknek karácsonyi ajándékgyűjtése a hazai társadalom minden rétegét megszólítja, érzékenyíti és összekapcsolja a kinti magyarokkal, gyermekekkel. Ezáltal erősíti társadalmi és nemzeti összetartozásunkat.

Ezt az akciót is évek óta végzi a kollégium. Mivel a lányok nyaranként önkénteskednek Moldvában, személyesen is érintettek az ottani családok megsegítésében. Az adakozók és vásárlók köre évről évre nő, hiszen a vásáron csak jó minőségű, értékes dolgokat árusítunk, és rendszeresen közzétesszük a moldvai csángók visszajelzését, köszönetét is, akik a bevételt megkapják. Idén már a rend által létrehozott cigány varróközösség által előállított termékeket is árultuk.

 

Reflexió: A jótékonysági vásár Magyarországon viszonylag rövid múltra tekinthet vissza, ezért különösen fontos, hogy a lányok minél hamarabb tapasztalatokat szerezzenek róla – milyen szervezési és egyéb feladatokat kell ellátni létrehozásához. Különösen nagy tapasztalat az a személyes érintettség, ami az adakozókat és résztvevőket összeköti. Idén nagy öröm és büszkeség volt a saját cigánymissziónk által készített termékek kelendősége, értéke.