jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay

Időpont: 2018.08.03.-10.

Cél, és annak megvalósulása: A “Röptető Művészeti Fesztivál - Kompolt Aba udvara” rendezvény központi helyszíne a Markaz Fő út 120. számú Röptető Közösségi Ház. Változatos programokkal, kapcsolati hálóink felhasználásával sikerült megvalósítani, hogy a helyi, országos és nemzetközi kapcsolatok épüljenek: ennek jelentősége főként a program folytatásában, szándékunk szerint hagyománnyá alakításában van. 

–          hét szabad művészet    előadás-sorozat;

–          kirándulás ősi várunkba, a markazi várba, filmklub;

–          csoportos foglalkozások, közös liturgia;

–          játékos ceremóniák, filozófiai disputa az étkezések közben felolvasottak alapján.

Idén a két alapvető kézműves foglalkozás a natúron megvett kerti padok festése-díszítése és a kert kialakítása volt. Mellette az egészséges életmódról hallgattunk előadást, és egy új team-munka módszert : a „designes-thinking”-et sajátítottuk el.

 

Reflexió: Idén először nem vettek részt sem a festők, sem a zenészek a táborban – határozottan hiányzott a kézzel fogható művészet-közeli légkör. Ezért elhatároztuk, hogy a tábor szervezésénél nagyobb hangsúlyt fogunk helyezni az amatőr és profi művészek meghívására.

Az önkéntesek két  szupervízióját augusztus elején tartottuk két csoportban.

  1. /a/b. Megtartott rendezvény: Önkéntesek kísérése, csoportos és egyéni szupervízió, mentorkodás

 

Időpont:2018.08.03. és 2018.08.07.

Cél, és annak megvalósulása: A projektelem keretében az önkéntesek kísérése valósul meg két módon, részben szupervíziós alkalmak szervezése, részben mentori kísérés formájában -  igény szerint. Az önkéntesek személyes kisérése fontos, nagy odafigyelést és körültekintés igénylő folyamat, hiszen itt az önkéntes munkát segítő vagy gátló személyiségjegyek felismeréséről, tudatosításáról, gátlások oldásáról, személyiségjegyek integrálásáról van szó. Ez a tevékenység csak kiscsoportban – illetve személyes mentorkodás alatt, négyszemközt végezhető. Erre a nyári időpont megfelelő, és az is előny, hogy az egyesület és szakkollégium több, e képzésben járatos, komoly szakember közt válogathat. A két, egymást néhány nappal követő alkalom tematikája nagyon hasonló volt, de más szupervízorral és más résztvevőkkel nagyon különböző utat jártak be.

 

Reflexió: Az önkéntesek személyes kísérése- kiscsoportos szupervíziókon való részvétele fontos, szinte elengedhetetlen az önkéntes munka során. A kezdeti időszakban nagy szerepe van a tudatosítás és a rendszer-módszer kialakítása során. A lányok örömmel fogadták a felkínált lehetőséget, és a csoportos foglalkozások közben rendszeresen igényelték a mentori, személyes beszélgetéseket is.

 

Időpont: 2018.03.21.

Cél, és annak megvalósulása: A projektelem keretében a személyiségfejlesztő és az együttműködést, a közösségi kapcsolódást elősegítő tréning, amely a következő kérdésekre-csomópontokra helyezi a hangsúlyt:

–        Mit hozott neked az egyetemi/kollégiumi élet (esetleg mit vett el)? Hol vagy most?

–        Milyen értékek váltak fontossá, amik eddig háttérben voltak? Milyen kapcsolatban vannak ezek a segítőmunka-önkéntesség lehetőségével? Mi motivál, mi ad energiát, erőt? mi ijeszt, mi tart vissza?

–        Milyen tapasztalatod van a közös munkáról, közösségi működésről? Te milyennek látod magad közösségben?

A projektelem módszerei: egyéni, páros, kiscsoportos, fórumbeszélgetések, gyakorlatok, egy ütős szépirodalmi alkotás (vers) elemzések, értelmezése, reflexiók.

Ebben a projektelemben elszakadtunk a tavasz nagyrendezvényétől, és általánosságban beszéltünk az önkéntes munkáról, és annak személyiség és társadalomformáló szerepéről. A fő hangsúly az egyéni tulajdonságokhoz illő  megfelelő önkéntes munka megkeresésén volt, mivel a felmerült pozitív és negatív tapasztalatok is arra utaltak, hogy a legtöbb gondot ezen a területen ennek a szempontnak a figyelmen kívül hagyása okozza.

 

Reflexió: Az a felismerés, hogy az önkéntes munka jó és fontos része a keresztény ember életének a résztvevők többségben már korábban megtörtént. Az, hogy nemcsak egyféle – szegényekkel és rászorulókkal közvetlenül foglalkozó – önkéntes munkalehetőség van, kitágította a lehetőségeket azok előtt is, akiknek a személyi kontaktusteremtéssel problémáik, ellenérzéseik voltak.

 

Időpont:2018.július 16-20.

Cél, és annak megvalósulása: A projektelem keretében évente egyszer (a projekt során kétszer) egy hétre elvisszük a markazi és Markaz környéki gyermekeket egy- nyári  táborba. Az egyesület által elért önkéntesek számára önkéntes munkalehetőség szervezése, hogy „a fiatalok az önkéntesség révén szerezzenek értékes tapasztalatokat a segítő munkában, növeljék társadalmi tőkéjüket társadalmi kapcsolati hálójuk szélesítésével, ismerjék meg a segítés örömét, és hogy „jobb adni, mint kapni”.

A tábor programja a résztvevő gyermekekhez igazodik és bővülhet-változhat, a gyermekek igénye-készségszintje és szükséglete szerint.

A tábort idén elsősorban a Vécsen létrehozott cigány varróközösség résztvevőinek gyermekei töltötték ki, de természetesen olyanokat is meghívtunk és fogadtunk, akik még csak most ismerkedtek velünk és munkánkkal. A roma-programok egyik nehézsége a túlságosan erős családhoz, helyhez kötöttség, amit a reggeli és esti házhozszállítással sikerült kivédenünk. A közös sport és szabadidős foglalkozásokat a gyerekek élvezték, de nagy sikere volt a többszöri étkezésnek is.

 

Reflexió: A roma származású fiatalok lelkesedése rövid életű – nehéz ennek – akárcsak egy héten keresztül való – szinten tartása. A gyerekek figyelme hamar szétszóródik – nehéz őket folyamatosan egy tevékenységre késztetni – ebben segítség, ha valami olyan dolgot készítünk, amit aztán ők hazavihetnek, birtokolnak – így például a karkötők készítésének sokkal nagyobb sikere volt, mint a festés-rajzolásnak. A következő évre egyszerű, gyorsan elkészíthető, de tartós dolgok készítését vettük tervbe, pl. kiégethető gyurmából.

 

1. Megtartott rendezvény: Szabadidős program az munkatársaknak – kirándulás ENCS-MÁD-TOKAJ

Időpont: 2018.03.23.

Cél, és annak megvalósulása: A kiránduláson elsősorban a szümpozium szervezői, a két konzorciumi tag vezetősége vehettek részt – bár szélesebb körben is meg lett hirdetve. A kirándulás a helyi nevezetességek megtekintésén túl a szümpoziumon végzett munka értékelésére és a tapasztalatok megbeszélésére szolgált.

 

2. Megtartott rendezvény: Szabadidős program az munkatársaknak – kirándulás MARTONVÁSÁR-BRUNSZVIK -TÚRA

Időpont: 2018.04.21

Cél, és annak megvalósulása: A kiránduláson elsősorban a szümpozium szervezői vehettek részt – bár szélesebb körben is meg lett hirdetve, így a külsős, munkánkat távolabbról támogatót is velünk tartottak (takarító, konyha, kereskedelmi szolgálatók munkatársai). A kirándulás a helyi nevezetességek megtekintésén túl itt is a szümpoziumon végzett munka értékelésére és a tapasztalatok megbeszélésére szolgált, bár a martonvásári kastély önmaga is nagyon sok érdekességet és értéket reprezentált. Az egymás közti beszélgetések segítettek a másik munkájának megismerésében, értékelésében, az apró részletek fontosságának megértésében.

 

Reflexió: A szümpozium szervezésében résztvevők – különösen a külsősök – nagyon örültek a lehetőségnek, hogy kötetlenebbül is együtt lehetnek, és értékelték, hogy az ő munkájuk is elismerésre kerül. A helyszín megválasztása is elnyerte a tetszésüket, és a két idegenvezető szakmai tudása sok olyan dologra hívta fel a figyelmet, amit egyszerű szemlélőként nem láttunk volna meg. Ennek vonatkozásában felmerült a szakmai irányítás szükségessége az önkéntes munka folyamatában.